Nämä 7 vaatetta tarvitset synnytyksen jälkeen

Perhe

Raskausaika muuttaa jokaista naista, niin fyysisesti kuin henkisestikin. Monesti ajattelemme raskausaikana vaatetusta enemmän kuin aikoihin. Riittääkö housun resori, kuinka monta kuppikokoa rinnat kasvavat ja pitääkö jalkojen turvotuksen vuoksi ostaa isompia kenkiä? Entäpä synnytyksen jälkeen? Synnytyksessä naisen kestävyys joutuu koetukselle monella tapaa, eikä raskaudesta ja synnytyksestä toivuta yhdessä yössä. Vaatekokokin on saattanut muuttua raskausaikana ja voi muuttua synnytyksen jälkeenkin, suuntaan tai toiseen. Kyllä, voit päätyä M-koosta etsimään XL-koon vaatteita tai palata entiseen vaatekokoosi nopeastikin. Varmasti löytyy omaan tyyliisi sopivia vaatteita missä koossa vain. Muista, että kehosi muuttuu vielä pitkään synnytyksen jälkeenkin. Heilahtelut reippaan laihtumisen tai painonnousun välillä eivät ole mahdottomia. Seuraavaksi muutama vaatevinkki synnytyksen jälkeiseen elämään.

Joustavat housut

Erityisesti synnytyslaitokselta paluuseen ei kannata varata niitä lempifarkkuja ajalta ennen raskautta. Synnärille voi lapsen mukana jäädä kiloja, mutta kroppa ei vetäydy entisiin mittoihinsa niin, että kannattaisi ahdistua, kun se vetoketju ei menekään kiinni. Synnytyksen jälkeen ei muutenkaan tee oikein mieli pusertaa kipeää kroppaa tiukkaan vaatetukseen. Hyödynnä joustavia vaatteita, erityisesti housuissa ja alaosissa. Vatsanahka voi roikkua, joka paikkaan särkee ja ihoa myötäilevät vaatteet eivät tunnu kuin korostavan paikkoja, joita ei halua miettiä kaunis käärö sylissään. Panosta mukavuuteen. Plussaa ovat pienet tai olemattomat saumat ja pehmeä kangas. Kunnon lökäpöksyt kotioloissa toimii aina.

Mukavat alushousut

Jep, synnytys on kakkaa, verta ja hikeä. Sitä piisaa myös synnytyksen jälkeen, enkä tarkoita vain lapsen vaippatuotoksia. Jälkivuoto, peräpukamat, lantiopohjan lihasten heikkenemisestä johtuvat virtsankarkailut ja mahdollisten repeämien tikit kuulostavat karmaisevilta peloitteluilta, mutta ovat arkea useille synnyttäneille. Täysin ilman kipuja, turvotuksia tai vuotoja ei synnytyksestä selviä. Mikäli koet sektion, vaatii vatsan alueenkin leikkaushaava oman hoitonsa ja huomionsa.

Tähän kaikkeen et varmasti halua sotkea niitä kauneimpia valkoisia pitsialushousujasi. Varaudu uhraamaan parit alushousut tahroihin ja siteisiin (jälkivuoto ei vastaa kuukautisvuotoa) ja panosta pehmeisiin alusvaatteisiin. Kipeää alapäätä ei tee mieli edes pyyhkiä, joten tiukkoja alushousujakaan ei kannata jalkaansa laittaa. Hygieniasta on kuitenkin huolehdittava hyvin alapesuilla, puhtailla vaatteilla ja siteillä.

Imetysvaatteet

Mikäli imetät, ovat imetysvaatteet helpottavia. Erilaiset paidat ja rintaliivit tarjoavat hakasia, luukkuja ja kangastaitoksia vauvan imetyksen helpottamiseksi. Kaula-aukkoja ei tarvitse venyttää tai rintaliivin kuppeja kääntää nurin montaa kertaa päivässä. Tiheän imemisen aikana vauva ei tunnu iholta poistuvan hetkeksikään, joten on mukava voida viettää aikaa vaatteet päällä. Tutustu rauhassa millainen malli on sinulle paras. Voit haluta napin varmistamaan, että rinnat pysyvät piilossa tai sitten sinulle riittää taitos. Monet mallit ja värit eivät edes paljasta tarkoitustaan ulkopuolisille.

Joustavat paidat tai mekot

Jos housuihin kaipaa joustoa, niin turvotuksien, rintojen kasvun ja kipujen kanssa myös joustava paita tai mekko on poikaa. Joustavat vaatteet sopivat, vaikka kroppa muuttuukin. Aina ei kaapista löydy esimerkiksi imetyspaitaa (pyykkivuori voi kasvaa yllättävän isoksi), jolloin joustava paita tai mekko voi olla pelastus. Toisaalta, hyvin valituilla paidoilla ja mekoilla voit selvitä ihan yhtä hyvin ilman ainoatakaan imetysvaatetta. Puklujen, imetyksien ja vauvan muiden tuotosten aikana, paitoja tulee päätymään pesuun useampikin. Kaikki tahrat eivät edes lähde ekalla pesukerralla.

Rintaliivit ja liivinsuojat

Jos raskausaikana tuli hankittua liivejä kasvavien rintojen vuoksi, niin synnytyksen jälkeenkin päädyt herkästi liiviostoksille. Rinnat voivat vielä maidon noustua kasvaa parikin kuppikokoa ja rinnanympärys muuttua kymmeniä senttejä. Kun rinnat ovat pinkeinä maitoa, ei vanha kuppimalli välttämättä olekaan enää paras. Maitoakin tihkuu jo pelkästä vauvan rääkäisystä, mikä tahrii liivit ja paidat. Hanki useampia liivinsuojuksia ja huomioi liiveihin riittävästi tilaa niille. Ohuista olkaimista voit joutua luopumaan heti alkuunsa, kun rintasi ja selkäsi kaipaavat enemmän tukea. Toisaalta, kun pahin pinkeys helpottaa, voi rintojesi muoto ja malli muuttua taas niin, että tarvitset erilaiset liivit uusille rinnoillesi.

Kaulahuivi tai riittävän peittävä paita

Rinnoista puheenollen, niiden herkkyys ja pinkeys voivat yllättää sinut useastikin. Rintatulehdus on yllättävän yleinen ja salakavala vaiva. Helpoimmillaan voit saada sen vaikka kesätuulesta tai auton puhaltimesta avoimessa paidassa. Viileä tuntuu herkästi maitoa tuottavissa rinnoissa, joten panosta rintoja suojaaviin vaatteisiin mikäli imetät. Jos käytät mielelläsi avonaisia vaatteita, etkä halua niistä luopua, niin lisää vaikka erilaisia huiveja tyyliisi. Takki mieluusti kiinni ulkona, mutta varaudu edes sillä huivilla. Kuumottava, punainen, pinkeä rinta, johon sattuu, ei ole kiva minään vuoden aikana. Onneksi vaiva on helposti ehkäistävissä, kun huolehdit rinnoistasi.

Villasukat

Villasukat

Välistä hiki valuu, kun pienokaista kantaa ihollaan suurimman osan päivää ja kuitenkin vilu voi päästä yllättämään seuraavassa hetkessä. Muista siis pitää esillä jokaisen naisen perusvarustus eli villasukat (ja suklaa, mutta vaatevinkissä keskitymme villasukkiin). Hormonit saavat meidät huuruihin joksikin aikaa synnytyksen jälkeen ja toisinaan omat tarpeet ja mukavuus menevät roskakoriin pienokaisemme edessä. Käpertyminen sohvalle mukavissa vaatteissa villasukat jaloissa, pienoisen käärön tuhistessa suloisesti, voi olla se kaiken kruunaava hetki. Villasukat ovat myös monesti se ensimmäinen suloinen vauvanvaate, joka saadaan osastolta kotiin tai mummolta lahjaksi. Niin mieltä kuin ruumistakin lämmittävät parhaiten ihanat villasukat.