Sisusta asuntoasi tukemaan hyvinvointiasi

Rentoutunut

Harkittu sisustus tukee talon asukkaiden hyvinvointia. Sisustuksen avulla asunto ”otetaan haltuun”, eli siitä tehdään oman näköinen koti. Sisustuksella uskotaan voitavan parantaa mielialaa ja jopa kumppanin löytymismahdollisuuksia. Kalustetut asunnot ovat hyvä idea väliaikaiseen asunnontarpeeseen, mutta iso osa haluaa itse päättää, millainen sohva, millaiset matot ja millaiset verhot asunnossa on.

Sisustus minuuden jatkeena

Kun yksilö saa itse valita mieleisensä värit, esineet ja sisustusratkaisut asuntoon, tulee siitä henkilökohtaisempi ja kodikkaampi. Sisustus ei saisi olla vain blogeissa tai tavarataloissa esiteltyjen valmispakettien shoppailua, vaan itseä miellyttävien valintojen tekemistä. Näin kodista tulee koti ja osa omaa identiteettiä, eikä showroom.

Sisustaminen on yksi itseilmaisun muoto. Omia makumieltymyksiä, arvoja ja persoonallisuutta kuvaavat valinnat tekevät asunnosta minuuden jatkeen. Osa esineistä sitoo yksilön omaan historiaansa, ja antaa hänelle sekä hänen perheenjäsenilleen tunteen jatkumosta ja yhteenkuuluvuudesta. Moderninkin sisustuksen keskelle sopii mummon keinutuoli vai vaarin veistämä patsas. Ne antavat kontrastia ja puhuttelevat sekä vieraita että talon asukkaita.  

Kodin sisustamisessa on kyse ihmisen pyrkimyksestä olla sopusoinnussa ympäristön kanssa, mutta myös tarpeesta antaa aineelliselle ympäristölle oma merkityksensä. Sisustusvalinnat heijastavat henkilön arvoja ja pyrkimyksiä – silloinkin, kun kalusteet ja tekstiilit on hankittu sattumanvaraisesti tai väliaikaista käyttöä varten. Tänä päivänä monet sisustavat luonnonmateriaaleilla ja second hand -tuotteilla. Myös minimalismi on kovassa huudossa. Tämä kertoo arvojen ja asenteiden muutoksesta sekä kasvaneesta tietoisuudesta ympäristön tilasta.

Sisustus hyvinvoinnin tukijana

Jos koti on sisustettu suunnittelemattomasti ja asiaan sen enempää huomiota kiinnittämättä, saattaa asunto tuntua enemmänkin asunnolta kuin kodilta. Rakkaat ja iloa tuottavat esineet, omat lempivärit ja pitkäaikaisen säästämisen jälkeen ostettu sohva tekevät asunnosta läheisemmän ja viihtyisämmän.

Sisustusratkaisuilla vaikutetaan myös arjen toimivuuteen. Onko vaatteille tarpeeksi säilytystilaa, vai lojuvatko ne tuolin selkämyksellä? Onko kodinhoitohuoneessa helppo liikkua ja toimia, entä voitaisiinko saunaa tai pesutiloja päivittää viihtyisimmiksi?

Perinteiset uskomukset pitävät osittain paikkansa. Iso osa ihmisistä kokee esimerkiksi punaisen värin aktivoivaksi ja energisoivaksi. Sinistä suositellaan edelleen makuuhuoneisiin, että se rentouttaa ja tyynnyttää. Värisäännöt eivät kuitenkaan ole niin yleispäteviä kuin valaistusta koskevat säännöt. Lämpimänsävyinen valo ei sovi työhuoneeseen, sillä se antaa aivoille käskyn ruveta valmistautumaan yöpuulle. Aktiivisuustaso ja tarkkaavaisuus pidetään yllä kylmänsävyisillä lampuilla. 

Hyvän olon takia ei välttämättä tarvitse pistää koko sisustusta uusiksi tai ostaa lisää sisustustuotteita. Monesti riittää suursiivous ja tavaroiden karsiminen. Mitä enemmän tavaraa, sitä enemmän aikaa menee erilaisten esineiden etsimiseen. Myös siivous on hankalampaa. Esineet keräävät pölyä, ja jos sitä ei säännöllisesti ja huolellisesti poisteta, alkaa se rasittaa hengityselimistöä. Hengityselimistön kuormittuminen väsyttää ja tekee ärtyisäksi, mikä ei tee hyvää sen paremmin omalle kuin koko perheenkään hyvinvoinnille.

Lisäksi pelkkä tavaramäärän näkeminen saattaa ahdistaa. Vaikka asunnossa olisi muuten siistiä ja tahratonta, luovat kirja- ja lehtipinot, tuolinkarmilla lojuvat vaatteet, tursuilevat pyykkikorit ja kaappien sijaan lattioilla säilytetyt laatikot ja tavarat kuvaa sotkuisuudesta. Tavaroiden karsiminen – esimerkiksi konmari-metodin avulla – sekä järkevien säilytysratkaisujen hankkiminen jäljelle jääville tavaroille vaikuttavat mielenrauhaan, asumismukavuuteen ja tilantuntuun.

Voiko sisustuksella vaikuttaa pariutumiseen tai parisuhteeseen?

Jos olet etsimässä puolisoa, kannattaa vähintäänkin siivota, sillä sotkuinen koti antaa aiheen epäillä toisen elämänhallintaa. Treffikumppani saattaa tehdä omia – myös alitajuisia – päätelmiä sinusta sisustuksesi perusteella. 

Asunto

Sanotaan, että kaktus saattaa karkottaa treffikumppanin, sillä kaktus saa vieraan tuntemaan olonsa epätervetulleeksi. Buddha-patsaan väitetään olevan yhdistettävissä köyhyyteen ja eristäytyneisyyteen. Pelkkiä naisia kuvaavat taideteokset antavat ilmeisesti syyn olettaa, että naishenkilö viihtyy kyllä sinkkunakin. Miehiin vedotaan parillisilla määrillä kynttilöitä ja koriste-esineitä. Lisää väittämiä löytyy netin ihmeellisestä maailmasta.

Kirjahyllyn treffikumppani tutkii hyvin usein. Millaisia valokuvia sinulla on esillä, entä millaisia kirjoja olet itsellesi hankkinut? Kirjat kertovat ihmisestä yhtä paljon kuin kirjahyllyn puuttuminenkin.

Kuten edellä mainittiin, siistissä kodissa on mukavampaa ja harmonisempaa – myös parisuhteen kannalta. Jos siivoaminen aiheuttaa riitoja, voitte ulkoistaa työn kotisiivouspalvelulle. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon se, että asunnon sisustus viehättää molempia. Parisuhde on täynnä kompromisseja. Myös sisustuksessa tulisi ottaa huomioon molempien maku ja arvot, eikä esimerkiksi ”sisustaa miestä ulos talosta”. Sisustusapua saa tarvittaessa erityisiltä sisustussuunnittelijoilta.