Miten ylläpitää raskaana olevien naisten hyvinvointia?

Raskaana olevan naisen hyvinvointi kohenee ainakin hetkellisesti, kun hänelle antaa tyylikkäitä äitiysvaatteita kevääseen. Vaatteista tulee hyvä mieli, mutta ne eivät välttämättä tepsi väsymykseen, pahoinvointiin, turvotukseen, ummetukseen ja närästykseen. Odottava äiti voi vaikuttaa omaan (ja tulevan lapsensa!) hyvinvointiin suuresti muuttamalla elintapojaan. Myös ruokavalion monipuolisuuteen tulee kiinnittää huomiota, kasvaahan monien vitamiinien ja hivenaineiden tarve moninkertaiseksi raskauden aikana. Tiettyjä ruoka-aineita ei kannata nauttia ollenkaan, ja päihteiden käyttäminen tulee lopettaa. Voimaa, liikkuvuutta ja hyvää oloa saa liikunnasta: esimerkiksi lenkkeilyä ja uimista voi harrastaa aivan raskauden loppuun asti.

Raskauden aikainen, hyvinvointia tukeva ruokavalio

Raskaana ollessaan nainen voi syödä lähestulkoon kaikkia samoja ruokia kuin muulloinkin. Jos ruokavalio on ollut monipuolinen ja tasapainoinen jo ennen raskautta, ei merkittäviä muutoksia tarvita. Illallisen kanssa nautittu viinilasillinen pitää tietenkin jättää pois, ja esimerkiksi maksaruokia kannattaa vältellä. Lääkäri tai hoitaja osaavat kertoa, kannattaako naisen alkaa nauttia ”raskausvitamiineja” eli lisäravinteita, joilla varmistaa riittävän vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin.

Aamupala

Olipa raskaana tai ei, tulisi ruokavalion olla kasvispainotteinen. Tämä on tärkeää myös ympäristön kannalta, sillä liha- ja maitotuotteilla on valtava hiilijalanjälki. Hyviä proteiinin lähteitä raskausaikana tai muulloinkin ovat lihan ohella kala (sitä pitäisi syödä ainakin kaksi kertaa viikossa), kananmunat, linssit, pavut ja soija. Suosi pehmeitä kasvirasvoja, vähennä suolan käyttöä ja rajaa kahvin nauttiminen kahteen kuppiin päivässä.

Ruoka-aineita, joita pitäisi välttää raskausaikana, ovat raa’at kalat, mäti, kuumentamattomat pakastevihannekset ja valmisruoat sekä tietyt juustot (sekä pastöroimattomasta maidosta valmistetut juustot että pastöroidusta maidosta valmistetut pehmeät juustot). Edellä mainittuja ruokia tulee välttää listeriariskin takia. Sisävesien petokaloja on vältettävä elohopeapitoisuuden takia, maksaruokia korkean A-vitamiinipitoisuuden takia. Kypsentämättömissä liharuoissa piilee toksoplasmariski, ja merilevävalmisteissa voi olla liikaa jodia.

Myöskään energiajuomat, ravintolisinä myytävät yrttivalmisteet, yrttiteejuomat, inkiväärivalmisteet, lakritsi ja salmiakki sekä mahdollisesti raskasmetalleja sisältävät öljykasvien siemenet eivät kuulu odottavan äidin ruokavalioon.

Liikunta on turvallista koko raskauden ajan

Liike on lääke moniin tuki- ja liikuntaelinvaivoihin. Liikunta helpottaa myös raskaana olevan naisen oloa, ja auttaa tämän kehoa valmistautumaan synnytykseen. Erityisen hyödyllistä on harrastaa joogaa. Jos mahdollista, olisi hyvä käydä ohjatussa joogassa, jotta saisi ohjeet itselleen paremmin sopiviin liikkeisiin esimerkiksi silloin, kun muut asettautuvat makaamaan mahalleen maahan. On myös erityistä raskaus- eli mammajoogaa. Pian synnytyksen jälkeen voi osallistua äiti ja lapsi -tunneille.

Raskaana ollessaan voi harrastaa liikuntaa lähes normaalisti. Vain laitesukellus pitää unohtaa, ja ratsastuksen kaltaisia tapaturma-alttiita lajeja arvioida huolellisesti. Ei haittaa, vaikka ei olisi juossut, joogannut tai esimerkiksi kuntoillut säännöllisesti ennen raskautta. Keho kestää mainiosti myös liikuntaharrastuksen aloittamisen, ja näin kannattaakin toimia, jotta vähentäisi raskausdiabeteksen, raskausmyrkytyksen ja kohonneen verenpaineen vaaraa.

Kaikista raskain liikunta kannattaa unohtaa, jos raskauden kanssa esiintyy joitain ongelmia, kuten vaara ennenaikaisesta synnytyksestä tai istukan irtoamisesta. Myös todettu kohdunkaulan heikkous, selvittämätön emätinverenvuoto ja sikiön kasvun hidastuminen ovat syitä keventää liikuntaharrastusta.

Säännöllinen liikunta estää liian suuren painonnousun raskauden aikana. On normaalia, että paino nousee 10–16 kiloa, ja 200–800 grammaa viikossa. Jos odottava äiti on ylipainoinen, tähdätään korkeintaan 8 kilon painonnousuun. Raskaana ollessa ei saa laihduttaa.

Miten helpottaa oloa raskausaikana?

Raskauspahoinvointiin tepsivät kahvinjuonnin lopettaminen sekä happamien, rasvaisten ja mausteisten ruokien välttäminen. Syö välipaloja pitkin päivää ja juo paljon, niin olo saattaa helpottua.

Mahdolliseen närästykseen tepsivät samankaltaiset vinkit, eli annoskokojen hajauttaminen useiksi välipaloiksi ja mausteisten sekä rasvaisten ruokien välttäminen. Älä kuitenkaan syö paljoa juuri ennen nukkumaanmenoa. Nukkuminen vasemmalla kyljessä tai lievässä kohoasennossa voi auttaa yölliseen närästykseen, samoin käsikauppalääkkeet.

Jos ulostat alle 3 kertaa viikossa, lisää kuitujen nauttimista, veden juomista ja liikuntaa, ja yritä vähentää stressiä (esimerkiksi meditoimalla).

Raskaana olevilla naisilla esiintyy myös peräpukamia. Jos ummetuksen ehkäisy ja hyvästä hygieniasta huolehtiminen eivät riitä, hae apteekista peräpukamalääkettä.

Jalkojen turvotusta ja suonikohjuja voi ehkäistä painontarkkailulla, tukisukilla ja muun muassa nostamalla jalat iltaisin seinää vasten. Liitoskipuihin auttaa maltillinen liikkuminen ja yleiseen turvotukseen nesteen nauttiminen sekä vähäsuolainen ruokavalio. Jotkut odottavat äidit kärsivät rannekanavaoireyhtymästä, jolloin voi kokeilla tukilastaa.