Hyvinvointi kaupat ja palvelut Pirkanmaalla

Iloinen nainen

Oli aika, kun suomalaiset halusivat käyttää rahansa uusiin tavaroihin – vaatteisiin, kodinkoneisiin, moottoriajoneuvoihin ja koriste-esineisiin. Kulutustottumukset ovat muuttumassa. Suomalaiset ovat valmiimpia satsaamaan palveluihin ja hyvinvointiin. Tavaroiden karsimisesta, minikodeista ja minimalismista on tullut muotia. Tähän vaikuttaa muun muassa kasvanut tietoisuus ja huoli ympäristön tilasta. Kun halutaan hemmotella itseä, ei välttämättä lähdetäkään shoppailemaan, vaan käydään kampaajalla, hieronnassa tai ravintolaillallisella. 

Hyvinvointituotteille ja -palveluille on paljon kysyntää. Luomuruoan suosio on kasvussa, ja luontaistuotteet tekevät kauppansa. Superfoodit ja ravintolisät tukevat terveellistä ja kasvispainotteista ruokavaliota. Moni on ruvennut vegaaniksi, eli siivonnut ruokavaliostaan kaiken eläinperäisen. Myös kosmetiikka voi olla vegaanista. 

Hyvinvointia haetaan myös erilaisilta hyvinvointialan ammattilaisilta. Esimerkiksi ammattimainen osteopaatti Tampereella tarjoaa apuaan, jos niskaa tai selkää jomottaa liiallisen istumisen takia. Kuppaus, akupunktio, apiterapia ja esimerkiksi kuumakivihieronta auttavat stressiin, mistä kärsii ajoittain jokainen työikäinen. Myös koululaiset kokevat aikaisempaa enempää stressiä. Pirkanmaalla on laaja tarjonta hyvinvointipalveluita ja -tuotteita. Terveysturismista voisikin tulla Pirkanmaan uusi matkailuvaltti!

Mistä hyvinvointi rakentuu?

Hyvinvointi rakentuu monesta eri palikasta. Ruoka on tärkeässä roolissa. Jos ruokaa saa liian vähän tai liian paljon, ei ihminen voi hyvin. Silläkin on väliä, millaista suuhun laitettu ravinto on. Ravinnosta tulisi saada sopivasti hiilihydraatteja, rasvoja, proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita. Suomalaisten ruokavalio on usein liian rasvaista ja suolaista, ja tämä johtaa monenlaisiin terveysongelmiin. Esimerkiksi ravintoneuvojat ohjaavat syömään oikein. Suositeltavaa on esimerkiksi syödä kalaa kaksi kertaa viikossa, ja nauttia joka päivä puoli kiloa erilaisia kasviksia. Tampereella ja muualla Pirkanmaalla on helppo löytää laadukasta lähiruokaa, minkä ympäristövaikutukset ovat lyhyiden kuljetusmatkojen ansiosta mahdollisimman pienet. Lähiruokaa voi ostaa lähikaupasta, kauppahallista tai vaikka suoraan maatiloilta.

Myös liikunta vaikuttaa positiivisesti ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Liikuntasuositusten mukaan viikossa tulisi harrastaa vähintään 75 minuuttia rasittavaa liikuntaa, ja lisäksi treenata lihaskuntoa pari kertaa viikossa. Kevyttä liikuntaa on hyvä harjoittaa aina kuin mahdollista, esimerkiksi käyttämällä rappuja hissin sijaan. Pirkanmaalla on useita joogastudioita, lenkkipolkuja, kuntosaleja ja esimerkiksi uimahalleja, joissa liikuntaa voi harrastaa. Personal trainerit auttavat painonpudotusta tai lihaksia tavoittelevia laatimaan sopivan kunto-ohjelman.

7–9 tunnin unet palauttavat ja ylläpitävät kehon sekä mielen hyvinvointia. Nukahtaminen ja nukkuminen ei ole kaikille helppoa. Uusi trendi on unimatkailu. Ihmiset matkustavat rauhallisiin paikkoihin vain nukkumaan, ja hakevat univaikeuksiin apua muun muassa luontaistuotteista, akupunktiosta, joogasta sekä osteopatiasta. Myös aikuisille pidetään unikouluja, sillä liian vähäinen nukkuminen on merkittävä terveys- ja turvallisuusriski.  

Lisäksi hyvinvointiin vaikuttaa oma mieliala. Työkiireet voivat masentaa ja ahdistaa, aivan samaan tapaan kuin työttömyys. Rahahuolet, ihmissuhdeongelmat ja terveyteen liittyvät huolenaiheet ovat niin ikään mielialaa heikentäviä tekijöitä. Pirkanmaalla toimii lukuisia terapeutteja, joiden erikoisalaa ovat mielen terveys ja henkinen hyvinvointi. 

Jos kyse on enemminkin stressistä kuin ahdistuneisuudesta ja masennuksesta, voi stressiä lieventää erilaisilla hyvinvointipalveluilla sekä liikunnalla – etenkin luonnossa liikkumisella. Pirkanmaalta löytyy jos jonkinlaista stressin poistoon ja stressin hallintaan liittyvää. Hyvinvointi löytyy luonnosta, sanotaan. Toiset saavat helpotuksen stressiin saunomalla ja käymällä avannossa, kun taas toiset rentoutuvat hiihtämällä ja vaeltamalla metsässä. Puhtaan luonnon rentouttava ja parantava vaikutus on noteerattu ulkomaita myöten. Hyvinvointimatkailu kiinnostaa erityisesti aasialaisia turisteja, joille puhdas luonto, sininen taivas, yötön yö, jäinen järvi, suomalainen saunakulttuuri ja esimerkiksi harvaan asuttu maaseutu ovat unohtumattomia elämyksiä. Matkailuala on havahtunut kasvaneeseen tarpeeseen, esimerkiksi Kaupin ulkoilualueille on kehitetty erilaisia paketteja hyvinvointimatkailun tarpeeseen. 

Hyvinvointipalveluiden kirjo on laaja 

Nainen joogaa rannalla

Hyvinvointia voi hakea esimerkiksi joogasta tai hieronnasta – tai metsäterapiasta. Jokaiselle löytyy sopiva tapa harrastaa joogaa: on olemassa äijäjoogaa, saunajoogaa, tuolijoogaa, naurujoogaa ja muun muassa Kangasalan uimahallissa harrastettavaa vesijoogaa. Jooga opettaa tarttumaan hetkeen ja keskittymään hengittämiseen silloinkin, kun stressi ja kiireet uhkaavat horjuttaa omaa tasapainoa. 

Tampereella voi nauttia perinteisen hieronnan lisäksi myös intialaisesta päähieronnasta tai esimerkiksi kuumakivihieronnasta. Hieronta rentouttaa sekä mielen että lihakset, ja uni tulee hieronnan jälkeen helpommin kuin normaalisti.

Metsäterapia tarkoittaa järjestelmällisesti suunniteltuja kävelyretkiä, joiden aikana on mahdollista kokea metsän parantava voima. Metsä itse on terapeutti, ohjaaja vain auttaa saamaan sen parantavasta vaikutuksesta irti parhaan hyödyn.